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Kunststoffe 08/2018

Damit es nicht mehr stinkt

Charakterisierung von Geruchsstoffen in PE-HD-Regranulaten, -Abfall und -Neuware

Damit es nicht mehr stinkt

Höhere Recyclingquoten und mehr Einsatz von Sekundärrohstoffen sind die Ziele vieler globaler und nationaler Nachhaltigkeitsstrategien. Ein größerer Rezyklatanteil stellt allerdings auch deutlich anspruchsvollere Anforderungen an die Qualität. Besonders für Verpackungen ist der Geruch von Rezyklaten mitentscheidend.

Miriam Strangl; Dr. Maria Wagenstaller; Prof. Dr. Andrea Büttner

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Literaturhinweis

1 Strangl M., et al: Characterization of odorous contaminants in postconsumer plastic packaging waste using multidimensional gas chromatographic separation coupled with olfactometric resolution. Journal of Separation Science 40 (2017) 7, S. 1500-1507

2 Engel W., Bahr W., Schieberle P: Solvent assisted flavor evaporation – a new and versatile technique for the careful and direct isolation of aroma compounds from complex food matrices. European Food Research and Technology 209 (1999) 3/4, S. 237–41

3 Bemelmans JMH: Review of isolation and concentration techniques. In: Land DG (Hrsg.): Progress in flavor research. Applied Science Publishers, London 1979, S. 79–98

4 Grosch W: Evaluation of the key odorants of foods by dilution experiments, aroma models and omission. Chemical Senses. 26 (2001) 5, S. 533-45

5 Beauchamp J., Zardin E: Odorant detection by on-line chemical ionization mass spectrometry. In: Buettner A. (Hrsg.): Springer Handbook of Odor, Springer International Publishing, Cham 2017, S. 355-408

6 Strangl M., et al: Comparison of the odorant composition of post-consumer high-density polyethylene waste with corresponding recycled and virgin pellets by combined instrumental and sensory analysis. Journal of Cleaner Production 181 (2018), S. 599-607

Unternehmensinformation

Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik u Verpackung IVV

Giggenhauser Str. 35
DE 85354 Freising

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